waarom geen dyscalculieverklaring?

Hier kunt u uw verhalen, opmerkingen en vragen kwijt, over dyscalculie bij kinderen.

Moderators: Sébastien, Renée

waarom geen dyscalculieverklaring?

Berichtdoor marian72 » 13 Jan 2012 11:20

goedemorgen,
Ik ben een moeder van een zoon van 13 jaar oud, en deze heeft bijna zeer zeker dyscalculie, wij zijn al met hem bezig vanaf groep 4 om hier een verklaring voor te krijgen, nu hoorden we eind groep 8 dat dit niet kon omdat mijn zoon,s IQ niet te meten is (ongeveer 85) en omdat hij de diagnose pdd-nos heeft, maar aangezien zijn IQ niet te meten is weten ze dus niet zeker of het aan zijn IQ ligt of dat hij echt dyscalculie heeft! Hij beheerst alleen de tafel van 1,2 en 5 na dit heel lang en intensief geoefend en herhaald te hebben.heeft altijd extra ijles etc gehad..ook kan hij niet digitaal klok kijken en de borfen op het station kosten moeiet, nu heeft hij in groep 8 met de rekenmachine mogen werken ,maar hij gaat sinds dit jaar naar het voortgezet onderwijs (opcd -onderwijs) en met de strengere regels mag dit niet meer ,dus rekenen geeft enorm veel stress ,dit is erg frustrerend voor hem, hij iheeft inmiddels zijn eerste rapport gehad,en wat blijkt overal dikke zevens voor en rekenen valt extreem op met een 4,5! Nou als dat niet duidelijk is..mischien mankeert er helemaal niet zo veel aan zijn IQ..en komt het dat hij lager scoort wel door zijn dyscalculie?,hoe kan ik lsnog een dyscalculieverklaring krijgen? hij heeft hem gewoon echt nodig voor het vervolgonderwijs, graag hoor ik tips van jullie, groeten marian
marian72
 
Berichten: 2
Geregistreerd: 10 Jan 2012 14:51

Re: waarom geen dyscalculieverklaring?

Berichtdoor cinqmil » 28 Jan 2012 2:17

Hallo Marjan,

Ik ben zelf ook nog nieuw op dit forum en ben zelf op zoek naar info over dyscalculie. Hieronder heb je enkele links die je waarschijnlijk zullen verder helpen.

http://educatie-en-school.infonu.nl/studievaardigheden/30826-dyscalculie-wat-is-het-en-hoe-ermee-om-te-gaan.html
http://www.balansdigitaal.nl/stoornissen/dyscalculie/diagnose/
http://www.steunpuntdyslexie.nl/helpdesk-dyslexie/

Doorzoek misschien ook dit forum eens. Veel vragen zijn al gesteld.
http://www.dyscalculie.org/forum/viewtopic.php?f=5&t=202
http://www.dyscalculie.org/forum/viewtopic.php?t=108

Veel succes.
cinqmil
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 25 Jan 2012 23:26

Re: waarom geen dyscalculieverklaring?

Berichtdoor Sébastien » 31 Jan 2012 15:56

Quote uit het ERWD-protocol. http://www.volgens-bartjens.nl/download ... l-ERWD_pdf Bij het verlenen van een dyslexieverklaring gaat men uit van een totaal IQ van minimaal 70 (TIQ >70). Dit nemen we, met enige aarzeling, over voor het verlenen van een dyscalculieverklaring om een gelijke drempel aan te houden. Het verwerven en verwerken van rekenwiskundige kennis en vaardigheden doet een beroep op hogere cognitieve functies, zoals begrijpend lezen, logisch ordenen, redeneren en wiskundig communiceren. Daarom pleiten wij voor terughoudendheid bij het verlenen van dyscalculieverklaringen bij leerlingen met een TIQ tussen de 70 en 85.


Dus een IQ van rond de 85 is wel iets om mee rekening te houden, maar sluit verder niet uit dat er geen dyscalculieverklaring uitgegeven kan worden.
Dat zijn IQ niet te meten valt lijkt me sterk. Het kan wel zijn dat zijn score onbetrouwbaar is, omdat het varieert van moment (momentopname) of dat er sprake is van een disharmonisch intelligentieprofiel (sommige delen functioneren duidelijk beter dan andere).

Dyscalculie is door veel diagnostici lastig vast te stellen, omdat ze vooral kijken naar uitval op specifieke rekengebieden en zelden op zoek gaan naar de oorzaak. Vandaar dat je soms van een koude kermis thuiskomt, omdat men het niet goed kan vaststellen, terwijl er wel sprake is van een stoornis.

Ik zou contact opnemen met meerdere onderzoeksbureaus en navragen wat ze in dit specifieke geval kunnen betekenen.
Gebruikers-avatar
Sébastien
Moderator
 
Berichten: 385
Geregistreerd: 10 Feb 2005 23:30
Woonplaats: Flevoland

Re: waarom geen dyscalculieverklaring?

Berichtdoor marian72 » 03 Feb 2012 14:24

Goedemiddag,
Dank jullie wel voor de fijne reactie, en allerlei handige sites om verder te zoeken naar een goed antwoord op mijn vraag, het komt er dus op neer dat weer zijn IQ parten gaat spelen, hij heeft inderdaad zoals jullie al zeiden een dysharmonisch intelligentieprofiel, dit bemoeilijkt wel om een verklaring af te geven, maar wij zijn op school er serieus mee bezig ,alle onderzoeken cijfers etc liggen nu weer bij een orthopedagoog en hij wordt t.z.t geobserveerd in de klas, hopelijk heb ik aan het eind van het jaar eindelijk goed nieuws, in ieder geval bedankt voor jullie reactie en ik blijf dit forum volgen.
hartelijke groeten marian72.
marian72
 
Berichten: 2
Geregistreerd: 10 Jan 2012 14:51


Terug naar Dyscalculie bij kinderen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron