Bijles advies gevraagd

Hier kunt u uw verhalen, opmerkingen en vragen kwijt, over dyscalculie bij kinderen.

Moderators: Sébastien, Renée

Bijles advies gevraagd

Berichtdoor Hopmans » 07 Apr 2015 11:08

Hallo iedereen,

Ik ben Hopmans en sinds een aantal weken geef ik bijles / huiswerkbegeleiding in een wijkhuis aan kinderen vanaf groep 7 tot en met de onderbouw van het middelbaar onderwijs. In mijn groep zit een meisje die samen met haar ouders hulp heeft gevraagd o.a. met rekenen. Nu valt het mij op dat ze techniek en de regels achter procenten en breuken wel begrijpt en makkelijk kan toepassen. Maar de som 1245 - 356 kost haar enorm veel tijd en het resultaat is vaak niet goed. Met name wanneer het resultaat door een grens gaat zoals 10.000, 1.000, 100 e.d. gaat het mis.

Het meisje zit in groep 8 en krijgt het advies van school om praktijkonderwijs te volgen. Haar ouders ondersteunen haar goed en thuis zit ze tot wel 3 a 4 uur per dag aan haar huiswerk. Dit doet ze zonder klagen en ze luistert goed naar ouders. Met taal is er eveneens een achterstand en in aardrijkskunde en Engels loopt ze licht achter. Met andere vakken zijn er nauwelijks problemen.

Ikzelf heb nauwelijks ervaring met lesgeven en ben dus volledig ongeschikt om een diagnose te geven. Kan hier sprake zijn van dyscalculie / dyslexie? Is er een mogelijkheid voor me om meer aanwijzingen te krijgen of hier sprake van kan zijn? Zijn er gratis testen online die ons (met grote voorbehoud natuurlijk) wat meer inzicht kunnen verschaffen? Wat kan ik haar ouders het beste adviseren? Ik wil de ouders niet onnodig op kosten jagen, maar als er inderdaad sprake is van dyscalculie lijkt het mij handig dat te laten onderzoeken voordat ze naar het middelbaar gaat.

Graag advies in deze.

met vriendelijke groet,

Hopmans
Hopmans
 
Berichten: 1
Geregistreerd: 07 Apr 2015 10:54

Re: Bijles advies gevraagd

Berichtdoor Sébastien » 02 Mei 2015 12:29

Aangezien ze naar het praktijkonderwijs gaat kan ik opmaken dat rekenen over het algemeen dus ook moeizaam gaat.
Onderscheid maken tussen een mindere begaafdheid en dyscalculie is een lastige klus. Veel psychologen wagen zich er niet aan. Als het IQ onder de 70 is dan sluit men vaak de diagnose dyscalculie bij voorbaat al uit. Dat is niet altijd terecht, maar de experts kunnen het verschil vaak niet goed vaststellen. Als het IQ boven de 70 is zou je een onderzoek kunnen overwegen door een psycholoog/orthopedagoog.
Maar hoe dan ook, bij hardnekkige rekenproblemen is een kind sowieso gebaat bij iemand die gespecialiseerd is in dit domein: remedial teachers te vinden bij: http://www.lbrt.nl/. Maar of er dan snel vorderingen te zien zijn, hangt natuurlijk af van meer factoren...
Gebruikers-avatar
Sébastien
Moderator
 
Berichten: 385
Geregistreerd: 10 Feb 2005 23:30
Woonplaats: Flevoland


Terug naar Dyscalculie bij kinderen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron