Als iemand niet goed is in de Duitse taal spreken we toch ook niet van ‘dysgermanie’?
Citaat uit: Kinderen die niet leren rekenen.
Dit citaat bracht mij aan het denken. Hoe komt het dat je een voorkeur heb voor talen en niet voor Beta-vakken. Of andersom, hoe komt het dat je goed bent in Beta-vakken en weer niet in talen (hoewel deze laatste groep minder op dit forum te vinden zal zijn

Wat is het verschil tussen het in aanmerking komen voor een leerstoornis en het stukken minder goed zijn in talen of Beta-vakken in het algemeen?
Neem dyslexie: dan lukt het bijvoorbeeld niet om correct te spellen. Dat is een cruciaal onderdeel om je een taal eigen te maken.
Maar het kan heel goed zijn dat je geen gevoel hebt voor talen (zonder dyslexie te hebben), om toch hele lage cijfers te halen.
Dus in het geval van dysgermanie, zijn de voorwaarden om je een taal eigen te maken aanwezig (je hebt immers geen dys-Nederlands, dys-Frans, dys-Engels, etc.), maar lukt het gewoonweg niet bij Duits, om welke reden dan ook! Dysgermanie kan dus gewoon geen leerstoornis zijn. Maar wat is het dan wel?
Als we dezelfde redenering bij rekenen/wiskunde volgen.
Neem dyscalculie: het lukt bijvoorbeeld maar niet getalbegrip te kweken. Dit is wel een belangrijke basis om je de vaardigheid rekenen toe te eigenen. Als je dit niet hebt, gaat het fout bij wiskunde, maar ook elk ander vak dat te maken heeft met getalbegrip: Economie, Natuurkunde, Scheikunde.
Maar als je rekenvaardigheden prima zijn, dan spreek je ook niet over dys-Economie, dys-Natuurkunde, dys-Scheikunde in het geval je uit zou vallen op één van die vakken.
Blijft over mijn probleem. Als je ver onderpresteert op taal of reken specifieke taken dan heb je dyslexie respectievelijk dyscalculie. Maar waar zit het ‘m in dat je geen dyslexie hebt (en ook geen andere stoornissen) en toch volgens standaard normeringen ver onderpresteert in talen in vergelijking tot Beta-vakken? In mijn bewoordingen: je bent dan niet-taalgevoelig.
Als ik nou dezelfde redenering volg, maar dan voor mensen die ‘niet-rekengevoelig’ of ‘logicagevoelig’ zijn. Wat maakt dan het verschil tussen niet-rekengevoelig en dyscalculie als dezelfde onderprestatie zichtbaar is? Als je beide groepen op grond van resultaten het etiket dyscalculie geeft dan is dit in strijd met ‘niet-taalgevoelig’ en dyslexie.
Goed, ik hoop dat jullie het idee dat ik over wil brengen begrijpen, want het is wel erg cruciaal.