Helft pabostudenten zakt voor rekenen

Hier komen berichten uit de media te staan, kunt u stemmen op enquetes en publicaties lezen over dyscalculie en aanverwante onderwerpen.

Moderators: Sébastien, Renée

Helft pabostudenten zakt voor rekenen

Berichtdoor Renée » 11 Okt 2006 13:06

Uit de telegraaf online
van wo 11 okt 2006


Helft pabostudenten zakt voor rekenen

DEN HAAG - Van de eerstejaars pabostudenten die een rekentoets hebben afgelegd, moet 48 procent worden bijgespijkerd. Ze zijn gezakt voor de toets die dit jaar voor het eerst is afgenomen.


Dit heeft de koepelorganisatie van de hogescholen, de HBO-raad, woensdag bekendgemaakt. Negen van de tien (87 procent) eerstejaars die een vwo-diploma hebben, slaagden. Voor havisten en mbo'ers liggen die percentages op respectievelijk 58,5 en 33. De HBO-raad meldt dat deze gegevens zijn gebaseerd op de toetsresultaten van 60 procent van de eerstejaars pabostudenten. Begin november leggen de laatste studenten de rekentest af.

Uit onderzoek bleek dat de rekenvaardigheid van studenten die leraar willen worden vaak ernstig tekort schiet. Daarom heeft minister Maria van der Hoeven met de hogescholen tot de toets besloten. Als de studenten aan het einde van het studiejaar nog niet goed kunnen rekenen, dan moeten zij een andere studie kiezen. Jaarlijks beginnen ongeveer 11.000 studenten aan de opleiding tot leraar in het basisonderwijs aan een pabo. Twee op de vijf is afkomstig van de havo, 30 procent van het mbo en 7 procent van het vwo.

Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad, noemde de uitslag een ernstig signaal. Van studenten die beginnen aan een opleiding in het hoger onderwijs mag je verwachten dat ze goed kunnen rekenen, zei hij. „Dat geldt lang niet voor iedereen, blijkt nu. Het onderwijs moet de rekenvaardigheid van scholieren kunnen waarborgen.” Eerder zei hij dat het voortgezet onderwijs en het mbo een groot probleem zouden hebben als de helft van de eerstejaars door gebrek aan rekenvaardigheid het tweede jaar niet haalt.

Bron: De Telegraaf
Gebruikers-avatar
Renée
Site Admin
 
Berichten: 532
Geregistreerd: 01 Sep 2003 13:51
Woonplaats: Gelderland

Terug naar Nieuws, beeldmateriaal, enquêtes & publicaties

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron