hoogbegaafd en dyscalculie. Wie nog meer?

Hier kunt u uw verhalen, opmerkingen en vragen kwijt, over dyscalculie bij volwassenen.

Moderators: Sébastien, Renée

hoogbegaafd en dyscalculie. Wie nog meer?

Berichtdoor Nelleke » 21 Jun 2006 9:20

Hallo, ik heb 4 jaar geleden een iq test gedaan, omdat ik men vermoedde dat ik dat ik dat ook zou zijn. De schrik was enorm. ik bleek ook hoogbegaafd! Ik heb me altijd erg dom gevoeld, want met spelling was ik niet goed, maar rekenen kon ik al helemaal niet...
Bij de IQ test kwam ik op rekengebied boven gemiddeld uit. Performaal scoorde ik ongeveer 145 en verbaal ongeveer 130. Een heel groot verschil.
Gemiddeld is 100.

Maar goed, ik loop nu vast in mijn opleiding en realiseer mij dat het niet kunnen rekenen een handicap is. Tevens realiseer ik mij dat het niet handig is om zo voor de klas te staan.

Ik weet het even niet meer en ben op zoek naar mensen die dit herkennen en mij voor zijn gegaan. Ik hoef toch hopellijk niet zelf het wiel uit te vinden?

Groetjes Nelleke.
Pluk de dag!
Nelleke
 
Berichten: 1
Geregistreerd: 21 Jun 2006 8:51
Woonplaats: haarlem

Berichtdoor Willemieke » 24 Jul 2006 10:37

Bij de IQ test kwam ik op rekengebied boven gemiddeld uit. Performaal scoorde ik ongeveer 145 en verbaal ongeveer 130. Een heel groot verschil.


Hoe meten ze dan het performale en het verbale gedeelte? Is dit ook op het rekengebied?

Heb je wel eens een test gedaan dat je echt dyscalculie hebt?

Groeten Willemieke
Het leven is de liefde waard
Gebruikers-avatar
Willemieke
 
Berichten: 53
Geregistreerd: 03 Jul 2006 15:07

Berichtdoor laniramommy » 19 Apr 2007 6:49

Ook ik ben tot 3 maal toe getest en hoogbegaafd bevonden.
Het reken gedeelte bestaat bij mij uit raden..... ik kan het niet dus gok ik maar wat .....
Toen ik 17 was is dit wel opgevallen en zei men dat het opvallend was dat ik enorm ver boven gemiddeld scoorde op alle gebieden, behalve rekenen.
Toen ik 6 was en voor het eerst getest werd stelde het reken deel uiteraard nog niets voor......
Toen ik 21 was heb ik me er gokkend doorheen geslagen, en door de belachelijk hoge scores op alle andere vlakken dus toch op hoogbegaafd uitgekomen.

Wat ik als kind het moeilijkste vond, was dat juist omdat men wist dat ik intelligent was, men te veel verwachtte. Men zei vaak stomweg je bent hartstikke slim je kunt het heus wel stel je niet aan!
Men geloofde niet dat ik niet kon rekenen, dacht dat ik dwars lag.
Terwijl voor mij die cijfers allemaal echt abracadabra waren......
groetjes
Yvonne&girls
laniramommy
 
Berichten: 5
Geregistreerd: 18 Apr 2007 21:01

Berichtdoor supperwijfie » 11 Mei 2007 14:51

Hoi Nelleke!

Ik las je berichtje en ik herkende mij daar ook in, Ik heb discalculie en dislexie. Ook ik heb een iq test gedaan en daaruit bleek dat ik hoogbegaafd ben ,huh dacht ik.

Een tijdje geleden zag ik een docu op tv, over jonge kinderen die hoogbegaafd zijn. Ze waren allemaal wel ergens heel goed in! Ik ging bij mijzelf te raden want ik heb al die talenten niet en toch een iq van een hoogbegaafde. Maar ik denk niet dat persee talenten moeten liggen op rekenen taal geschiedenis of muziek, iets wat wel vaak gedacht word. Ik ben bijvoorbeeld verbaal heel goed, lees een stuk en kan de kern er meteen uit halen terwijl iemand anders bijvoorbeeld het hele stuk zou moeten lezen. Het zijn kleine dingen maar die maken mij wel uniek en sterk. En ik gebruik nu ook die talenten, ik denk dat het belangrijk is om je kracht uit je talent te halen, en niet te veel denken aan je iq.


En ook door je iq zul je stukken verder komen dan iemand met een gemiddelde iq en discalculie. Zelf studeer ik op dit moment nog, eerst heb ik rechten gestudeerd maar dit ging niet, nu ben ik maatschappelijk werk en dienstverlening gaan studeren, waar je verbaal veel bezig bent, en hier uit haal ik mijn voldoening en bevestigd dat ik toch ergens een talent in ben!

Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Groetjes Kim
supperwijfie
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 10 Mei 2007 21:54

Berichtdoor donainbxl » 25 Jul 2009 15:30

Hoi Nelleke,
Het zelfde verhaal hier. Ik ben twintig jaar geleden getest en zowel dysclalculiek als zeer hoogbegaafd bevonden maar het duurde tien jaar voor het hoogbegaafde er bij mij doordrong. Ondertussen had ik wel aan mijn rekenen gewerkt maar ik stuitte (en stuit nog) op zeer onduidelijke maar enorm storend neveneffecten ervan. Mijn dyscalculie is middelmatig maar omdat ik zeer hoog begaafd ben is het alsof ik in een gat val telkens als ik op een cijfergerelateerd probleem stuit. Al scoor ik 6/10 op rekenen, ik ben gewend om 9/10 te kunnen. Het klinkt als een luxeprobleem, niet?
Ik had het eerder over onduidelijke effecten want ik las recent dat dyscalculie typisch onregelmatig is. Een rekenoefening lukt je de ene dag wel en de volgende dag is het chinees voor je. Zo ook met neveneffecten.
Waar ik nu me bezig ben is om de neveneffecten beter te leren begrijpen, om er beter mee te leren omgaan want beroepshalve word ik er sterk door gehandicapt. Neveneffecten zijn bij mij zoal het besef van tijdsverloop, het onthouden van procedures, het onthouden van spelregels, het verkeerd of niet onthouden van namen van mensen (terwijl je wel perfect weet wie ze zijn), links en rechts door elkaar halen... Voor een goede lijst (in het Engels) van symptomen van dyscalculie vond ik deze lijst: http: //dyscalculiaforum.com/viewpage.php?page_id=1
Ook is er een engelstalige thesis online over dysclaculie:
http://www.dyscalculia.org/thesis.html
Wat ik je misschien aan kan raden, dat ik zelf ook ga doen, is om bij een centrum voor gespecialiseerde psychologie een neuropsychologisch onderzoek te laten doen. Er wordt dan naar neveneffecten gekeken zodat je ermee bewust kunt leren omgaan en er ook een beroepskeuze op kunt baseren.
Zoals Kim zei ggat het erom te weten waar je goed in bent en daarop te bouwen.
Sterkte!
Donatienne
donainbxl
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 15 Feb 2008 12:46
Woonplaats: Brussels, Belgium

Berichtdoor Sylvia » 24 Okt 2009 21:27

Nelleke, wat mij opvalt in je bericht is dat je schrijft qua spelling niet goed te zijn, qua rekenen ook niet maar wel een opleiding volgt tot lerares?

Lijkt je het niet verstandig om, nu je wellicht nog jong genoeg bent, een andere opleiding te gaan volgen?

Groetjes
Sylvia
Sylvia
 
Berichten: 2
Geregistreerd: 24 Okt 2009 20:52
Woonplaats: Venray


Terug naar Dyscalculie bij volwassenen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 23 gasten

cron