Discalculie en lich.ontwikkeling

Hier kunt u uw verhalen, opmerkingen en vragen kwijt, over dyscalculie bij kinderen.

Moderators: Sébastien, Renée

Berichtdoor Alathariel » 09 Dec 2006 18:13

Danetta schreef:Ik begin in herhaling te vallen, maar de stichting Mee, helpt je daarmee!
Tot kinderen van 18 jaar kun je die altijd vrijblijvend bellen.
Als je via je huisarts een doorverwijzing kunt krijgen, wil de zorgverzekering er meestal wel wat mee,
anders kun je via Jeugdzorg ook je kind laten testen, dit duurt wel een tijd ivm wachtlijsten. Dan kost het je ook niks!!!
Ik denk dat de volwassenen discalculies via hun huisarts een verwijzing moeten vragen.....


Nou ja, wat ik al zei, ik ben 19 en ik heb geen kind, dus dat valt allemaal al af. En via de huisarts enzo, kost het me dus 500 euro.
Gebruikers-avatar
Alathariel
 
Berichten: 84
Geregistreerd: 12 Sep 2005 17:54
Woonplaats: Nieuw-Lekkerland

Berichtdoor Danetta » 02 Jan 2007 22:33

Hallo,
We zijn inmiddels bij mevr. de Jong van de BSM therapie geweest, een verademing!!!!

Ze vertelde ons waar onze zoon allemaal last van had, hoe dat kwam en liet dat met eenvoudige testjes zien.

n.b. ze vroeg dus honderduit, ik kan het hier onmogelijk allemaal vermelden.

Hoewel discalculie bij ieder een andere oorzaak kan hebben, zit het bij onze zoon in een zenuw hoog in de nek, die als hij zijn hoofd buigt, klem komt te zitten...
Zijn ogen kunnen dan niet goed meekijken ( het betreft een oogzenuw) en daarom haalt hij bv somen of woorden, van onder elkaarstaande regels door elkaar.

Ze liet hem figuur leggen van voorbeeldjes, als het op een 60 cm. lag, kon hij het wel, hield ze het onder zijn neus, legde hij het in spiegelbeeld.
Ik heb daar met open mond gezeten. :shock:

Ook liet ze hem van die 3-d kaartjes zien die je op het kleuterburo te zien krijgt, om diepte te zien, met zo een bril met gekleurde glazen.
Diepte kijken is geen probleem, maar na een 30 seconden zei onze zoon dat bepaalde figuren veranderden, of verdwenen.
Op het buro laten ze de kinderen gewoon niet lang genoeg kijken!
We hebben een verwijzing voor een kinderosteopaat die hierin gespecialiseerd was, en hij moet naar een opticien, die dit als specialisme heeft.
Ook doet hij nu thuis bep. oefeningen, om zijn hersenen te stimuleren.
Ze vertelde dat ze ong. 8.000 kinderen geholpen heeft, in de dertig jaar dart ze dit doet,en dat als haar aanpak niet werkte de onze de eerste zou zijn bij wie het niet beter zou gaan.......

We hebben goede moed, ik zal julllie zeker van de vorderingen op de hoogte houden!
groeten!
Danetta
Danetta
 
Berichten: 29
Geregistreerd: 12 Okt 2006 12:58
Woonplaats: Tholen

Zoon waarschijnlijk ook dyscalculie

Berichtdoor serialmom » 19 Jan 2007 14:19

Hallo,
Ik heb met aandacht jullie verhalen gelezen over dyscalculie en daarin herken ik veel dingen die ik bij mijn zoon Jurgen ook zie. Hij zit momenteel in een schakelklas omdat ze er in groep 7 achterkwamen dat hij groep 8 niet kon doen. Wij nemen het school erg kwalijk dat ze er zo laat mee kwamen dat het op school niet meer ging. We hadden namelijk in groep 5 al eens aangekaart of het niet beter was dat hij naar speciaal onderwijs door werd verwezen. Maar hij was wat lui en als hij wat beter zijn best deed kwam het wel goed. Achteraf bekeken hadden we gewoon moeten doorzetten. Onze dochter zit ook op speciaal onderwijs omdat ze op haar tenen moest lopen en ook aangaf dat het niet ging en die heeft het reuze naar haar zin en doet het erg goed. Nu heb ik, naar aanleiding van jullie verhalen en het feit dat wij in juli voor 3 jaar naar Curacao gaan(school zoeken), contact gehad met zijn nieuwe school om te vragen of ze hem ook kunnen laten testen op dyscalculie. Maar die leraar vertelde mij dat er nog geen officiële testen bestaan voor dyscalculie omdat het bij de wet nog niet is geregeld. Wel kun je dus bij particuliere bedrijven terecht maar dat kost je veel geld en dan krijg je nog niet de garantie dat de school er iets mee doet. En wat ik verder heb gelezen over vrijstelling voor wiskunde/rekenen is dus niet van toepassing. Dit is nog niet geregeld. Ook werd mij verteld dat zijn IQ te laag was(volgens mij was die 70) en hij meer problemen heeft zoals moeite met begrijpend lezen en zijn spelling is ook niet optimaal. Zijn school heeft dus ook het advies gegeven om hem naar praktijk onderwijs te sturen.
Ik ben nu maar begonnen met hem capsules visolie te geven, eye q, en ik hoop dat hem dat wat helpt. Bij ons in de familie komt dyslexie en dyscalculie voor. Dus volgens mij is het wel degelijk erfelijk. Ik denk er nu nog over na om een kinderpsycholoog in te schakelen en eens te kijken of hij inderdaad een laag IQ heeft.
Ik ben benieuwd naar jullie reacties.
Groetjes Jantina
serialmom
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 02 Jan 2007 23:03
Woonplaats: franeker

Berichtdoor Danetta » 19 Jan 2007 20:16

Dag Jantina,
onder het kopje "in het voortraject bij mijn dochter" heb ik al advies gegeven over evt. testen en de kosten daarvan, misschien moet je daar even kijken...
Het is nog niet officieel, helaas, wat niet wil zeggen dat kinderen een nietbestaande aandoening hebben!
Met een verklaring heeft je kind wel recht op bepaalde hulpmiddelen, ik weet natuurlijk niet hoe de wetgeving daar is, misschien moet je dat eerst uitzoeken.

Onze zoon verlaat straks de basisschool en, hij heeft advies voor VMBO theoretisch gekregen!!!!
Dankzij ons doorzetten, op alle fronten.
Ook hij werd lui en ongeinteresseerd genoemd.
Het gaat goed met hem, en dat was natuurlijk onze insteek!
hou vooral vol,
groeten, Danetta
Danetta
Danetta
 
Berichten: 29
Geregistreerd: 12 Okt 2006 12:58
Woonplaats: Tholen

Berichtdoor Danetta » 05 Feb 2007 13:09

Dag allemaal,

Mijn zoon is nu zover dat hij de onthoudkaartjes in zijn kastje laat liggen!!
Bij sommen waarbij je eerst 5x iets moet uitrekenen voor je de uitkomst hebt, verliest hij nog weleens de volgorde uit het oog.
Dit gaan we opheffen met een bril, zijn ogen kunnen niet goed meebewegen, er zit ergens een zenuw klem, maar daar wordt ook aan gewerkt.

Na de zomervakantie tot de kerst heeft hij 1,5 jaar achterstand taal ingelopen, hij is nu zo snel met zijn rekenen klaar dat hij dan zijn taalwerk maar gaat doen;en dat voor een kind dat het stempel lui,dom en ongeintereerd heeft :twisted:
Kortom de BSM is voor ons het antwoord :D

groeten, Diana
Danetta
Danetta
 
Berichten: 29
Geregistreerd: 12 Okt 2006 12:58
Woonplaats: Tholen

dyscalculie en dyslexie

Berichtdoor serialmom » 20 Mei 2007 13:52

Al een tijdje niet op het forum geweest omdat we het erg druk hadden met de voorbereiding voor het vertrek naar Curacao. Wij hebben onder tussen Jurgen laten testen door een psychologe die gespecialiseerd is in dyslexie en dyscalculie. Via de scholen kregen we alleen maar te horen dat zijn IQ te laag was om hem te laten testen. De psychologe vertelde ons dat dat onzin was en dat ze daar iemand niet op kunnen beoordelen. Jurgen heeft dus een nieuwe IQ test gedaan en daar kwam uit dat hij op het ene gedeelte hoog scoorde en op het andere laag, wat betekent dat hij ernstige dyslexie heeft en dat ze hem op de lagere school waarschijnlijk hebben laten hangen, er is nooit genoeg aandacht aan hem besteed. Ook daar werd altijd gezegd dat hij wat lui was en als hij beter zijn best deed hij het best wel kon. Gelukkig hebben we nu een dyslexieverklaring en gaat hij naar particulieronderwijs welke ook een dyslexiebeleid hebben. Het zijn kleine klassen en hij gaat dan het LWOO niveau doen. Dus voor ons een zorg minder. Het schijnt ook dat dyscalculie en dyslexie heel dicht bijelkaar ligt en dat hij daarom ook zo slecht rekent. De psychologe verwoorde het mooi voor ons, er zit meer in die jongen dan dat er uitkomt omdat hij niet weet hoe hij het er uit moet krijgen. Hij krijgt nog wat extra bijles en dan hopen we dat hij een goeie start maakt op Curacao!
Groetjes Jantina
serialmom
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 02 Jan 2007 23:03
Woonplaats: franeker

Berichtdoor Danetta » 21 Mei 2007 16:18

Hallo,
Fantastisch dat jullie doorgezet hebben!
Onduidelijkheid is vreselijk, nu weten jullie en de school hopelijk, hoe jullie kind het best begeleid kan worden.
Veel geluk op Curacao!
groeten, Danetta
Danetta
Danetta
 
Berichten: 29
Geregistreerd: 12 Okt 2006 12:58
Woonplaats: Tholen

Berichtdoor Danetta » 11 Sep 2007 14:33

hallo allemaal,

Inmiddels heeft onze zoon de basisschool verlaten en zit hij op VMBO
gem. leerweg.
Het gaat hem goed af, zelfvertrouwen, zijn zaken op orde, en hij draait met wiskunde ed gewoon mee.
Wel heb ik hem zn onthoudkaartjes meegegeven, en heeft hij een kaart gekregen op deze school, waarop staat wat hij heeft en welke hulpmiddelen hij mag gebruiken.
Het bestaat dus allemaal wel!

Iedere keer dat hij les krijgt van een andere leraar, of een toets heeft, mag hij dit kaartje laten zien!
Overigens krijgt hij veel meer hulpmiddelen angereikt dan op zijn lagere school, en dat zonder dat we daarom hoefden te vragen...?
Ik weet niet wat me overkomt!

Bij praktijk heeft hij een leraar die zelf dyslexie heeft, dus moet hij wat afzagen, mag hij zn kaartjes erbij pakken om cm ed te berekenen, de beste man wist zelf immers hoe vervelend het is!

Wel moet ik onze grapjas in de gaten houden, hij pakt alle hulp die hij krijgt, en dat terwijl we langzamerhand afkomen van die dyscalculie!!
We bemerken dat hij niet alleen zn achterstand inloopt, maar ook dat hij steeds beter kan rekenen, en is dat nu niet fantastisch???
Danetta
Danetta
 
Berichten: 29
Geregistreerd: 12 Okt 2006 12:58
Woonplaats: Tholen

Hartsikke goed!

Berichtdoor serialmom » 12 Sep 2007 22:24

Fijn dat het zo goed gaat Danette, met Jurgen gaat het tot nu toe ook goed. Moet hem wel stimuleren om zijn huiswerk te gaan doen. Maar hij kwam vandaag thuis met een nederlandse toets waarvoor hij een 9,5 had gescoord. Is toch altijd maar weer goed voor zijn zelfvertrouwen. Het rekenen doet hij meestal met een rekenmachine en dat gaat hem wel goed af.
Dus zo zie je maar weer dat het heel anders kan lopen met wat meer aandacht en aanpassingen.
Groetjes Jantina
serialmom
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 02 Jan 2007 23:03
Woonplaats: franeker

Berichtdoor Danetta » 15 Sep 2007 21:24

He Jantine,

Da's een tijd geleden.
Wat fijn dat t met Jurgen ook beter gaat, fantastisch!!

Zo zie je maar, als kinderen zich lekker in hun vel voelen, gaat de rest ook beter, een 9,5 ? dat is goed zeg!
En dat voor een kind met een zo laag IQ........ :wink:

Hartelijke groeten, Danetta
Danetta
Danetta
 
Berichten: 29
Geregistreerd: 12 Okt 2006 12:58
Woonplaats: Tholen

dank je voor je reactie

Berichtdoor Mamaloe » 02 Jan 2008 21:36

Hallo Dannetta,

Ik heb me al aangemeld bij de MEE, ik was er al bekend mee, onze zoon heeft epilepsie. Ik wacht alleen even want er is een wachtlijst van 3 a 4 weken en nu zit de kerstvakantie er ook tussen. En inderdaad MEE helpt en als hun niet kunnen helpen sturen ze je door naar mensen die je wel kunnen helpen.
Onze dochter gaat volgende week ook naar een psycholoog, helaas zijn ook daar voor haar de problemen. Ze gaat steeds meer begrijpen wat er aan de hand is en het erger wat ze niet kan en toch graag wil.
Gelukkig gaat ze nog met plezier naar school. Ze komt wel verdrietig weer als ze een werkje in een bepaalde tijd af moeten hebben en zij bij voorbaat al weet dat het haar niet lukt.
Van de BSM heb ik volgens mij al iet van gehoord, daar ga ik zeker nog even verder op googleen.
Ik heb je verhaal gelezen en zal je blijven volgen. Als ouder kun je niks anders dan het beste voor je kind uitzoeken en hen daarin begeleiden en ik zie dat het jou toevertrouwd is. Succes verder.
Het zijn de kleine dingen die het doen
Mamaloe
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 27 Aug 2007 19:05
Woonplaats: Overijssel

Berichtdoor Danetta » 21 Jan 2008 9:30

Hallo allemaal,

Inmiddels zit onze zoon een half jaar op VMBO-T.
Het gaat hem goed af, al moet je als ouder wel in de gaten houden of hij het allemaal snapt. Plannen van huiswerk doen we samen bv. Tijd blijft een moeilijk punt. Hij kan zn agenda goed invullen maar dat dinsdag al gelijk morgen is, en dus zn werk af moet zijn???

Met wiskunde heeft hij een half uur priveles op school, niet al te veel, maar het is voor de aanvang van zijn wiskunde en deze leraar legt hem uit wat ze dan as week gaan doen. Erg fijn!!
Verder maakt hij zn wiskunde af bij een privelerares bij ons in de buurt.Die is ook erg over hem te spreken.

Ook hoorde ik op de basisschool dat de school waar hij nu op zit, heeft geinformeerd hoe het handelingsplan voor onze zoon was, en of ze het op wilden sturen. Vervolgens mocht onze zoon zelf aangeven wanneer hij vastliep, en word dit dan opgepakt in die priveles op school.

We weten nu waar het hem in zit, die discalculie bij onze zoon, een schedelfout, opgelopen bij de geboorte (vacuumpomp) maar met BSM en een speciale osteopaat (een Frank de Bakker osteopaat) hopen we ook dat op te lossen.
Dat verklaart het probleem dat hij in grafieken rechte lijnen schuin neerzet, en het niet ziet. Wat een ellende zeg. Als hij zijn boek op een meter afstand houd kan hij het wel zien, maar dan zijn de cijfers weer te klein, en kan hij het niet aflezen.................
Voordeel; een bril heeft hij dus waarschijnlijk niet nodig, het ligt niet aan zijn ogen, maar in een beknelling daarachter.

Dit was het voor nu, hartelijke groeten Danetta
Danetta
Danetta
 
Berichten: 29
Geregistreerd: 12 Okt 2006 12:58
Woonplaats: Tholen

Berichtdoor Mamaloe » 21 Jan 2008 10:27

Hallo Danetta,

Wat lees ik nu een schedelfout, geboren met vacuumpomp!!
Onze dochter is ook geboren met een vacuum, nou ja... Zal daar die dyscalculie vandaan komen??? Ga maar weer verder speuren...
Het zijn de kleine dingen die het doen
Mamaloe
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 27 Aug 2007 19:05
Woonplaats: Overijssel

Berichtdoor janne » 28 Jul 2008 8:06

Hoi,

Mijn dochter (onderts 14 jaar) heeft dyscalculie.
Behalve de typische problemen vallen ons toch ook zaken op op motorisch vlak.
Zo kon ze bv al heel snel lopen (amper 9 maand oud)
maar fietsen daarentegen heeft heel lang geduurd, vooral dan om nergens tegen te botsen of in te duikelen.
Veters strikken, hanteren van vork en mes, knippen, gebruik van de passer, aardappels schillen, enz enz gaat moeizaam en het resultaat is vaak niet wat ze ervan verwacht (of wat anderen ervan verwachten)

Omdat de zoon van mijn zus DCD heeft en zij dingen herkende in de problemen van onze dochter hebben we haar vorig jaar laten testen.
DCD heeft ze niet. :D
Ze kreeg een voldoende score voor grove en fijne motoriek maar in het verslag staat verder: 'We zien hierbinnen echter een discrepant profiel: de items die coördinatie vragen, zowel in de grove als in de fijne motoriek scoren zwak'
Wat ook belangrijk is: 'Verder zien we problemen met het zien van structuren en het schrijftempo.
Bij het natekenen van de complexe figuur zien we problemen met het herkennen van de structuur, maar ook met de motorische uitvoering.'

Je kan deze problemen los zien van de dyscalculie, maar ik geloof daar niet in, volgens mij hebben al die kleine en grote problemen met elkaar een verband.
Janne
janne
 
Berichten: 69
Geregistreerd: 11 Apr 2005 20:49

Vorige

Terug naar Dyscalculie bij kinderen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron